söndag, maj 17, 2009

Who knew!

Nu när jag har kommit hem från mitt jobbdygn, sovit ikapp lite, duschat, borstat av halva hunden, ätit uppvärmd pizza (uäck) och flugsprayat hästarna måste bara säga:

***
Eurovision Song Contest 2009- Haaallåååå!!
***
Ryssland (!!) tog denna grådassiga, långtråkiga, lågkvalitativa B-TÄVLING (förlåt, jag menar uppvisning, för någon tävling har det knappast varit frågan om på många år) och gjorde det till årets event! Vilka låtar! Vilken show! Jag satt som limmad alla tre timmarna, och när eftertexterna rullade insåg jag att jag nog skulle bli tvungen att köpa någon slags cd eller dvd. Jag kan knappt fatta att det är sant, men schlagern har erövrat mig!
***
Jag tänkte imorse att det kanske alltid är så här bra, men att jag inte givit det tillräckligt av min uppmärksamhet (jag tänkte det bara en kort stund), men sen hörde jag på radion på eftermiddagen idag att det oerhörda faktum att EVS var så bra betraktas som dagens snackis. Alla har noterat det! Det att det var så bra alltså! "Aldrig har det varit så många bra och dåliga bidrag!" Nä, precis!! Och på något mirakulöst sätt har folken i alla europiska länder lyckats rösta fram de bästa bidragen som sen fick tävla och gjorde att jag inte kunde slita mig från tv:n mellan 21 och 00 igår kväll. När händer det?! Folket är sämst på att rösta!! Eller...?
***
Vad var det som gjorde den övergripande kvaliteten på musiken så bra? Jag fick känslan av att många av låtarna, och egentligen de flesta av de bästa låtit sig inspireras av sina länders folkmusiktradition. Det liksom doftade så där som det kan göra när man åker utomlands och stiger ut ifrån flygplatsen. Ni vet! Av landet! Av traditioner. Av kulturella skillnader och oigenkännlighet. Mystik och romantik.
***
Ryssland!! Åh, Ryssland. Jag är kär i dig nu, Ryssland. I dig och din MAMO! Men mest i den flickan som sjöng så att hjärtat höll på att slitas ut! Ryssland borde vunnit igen. Norge var också bra. Alltså, jag har aldrig riktigt varit med på "Norge är storfavoriten nummer 1"-tåget. Jag tycker låten är bra och lite spännande, men ja... den är okej. Det var okej att de vann, men det var INTE okej att Azerbadjan (hur i helskottas heliga namn stavas Azerbadjan??), Turkiet (Kom teck teck?!?!) och Storbrittanien (kära ALW. I love you!! Verkligen. Men... ja jag antar att alla bör tillåtas ett bottennapp per...år? Bara det inte var DU som valde ut sångerskan) var med i toppstriden. Eller, egentligen. Hon engelskan klarade sig hyfsat bra fram till höjningen, då allt liksom bara föll i bitar. Men hallå, var finns självkritik och distans?? Snälla! Och Arash. Okej, han är ganska söt på något sätt. verkar ganska ödmjuk och snäll. Men vad skulle han SJUNGA FÖR?? Hur kunde Azer... vad fan, ni vet vem, Turkiet och UK vara med och slåss om toppplaceringarna när Moldavien knappt tog sig över till vänsterkolumnen?? Armenien ÄGDE, men vad var det de hade norpat (hi hi hi, lågt jag VET). Ukraina! Anti-christ eller förlåt! Anti-crisis woman. Det var underbart. Maltas bidrag var visserligen tråkigt, men vilken klass!
***
Island... nu ska vi prata en stund om Iiiisland. Is it true, is it ooooveeeer? Vilken röst!! Fantastiskt, helt otroligt. Inte en missad ton. Inte någonstans! Jag har bara en sak att klaga på, om man nu ska klaga och är man bloggare ska man det. Är man programledare ska man INTE, för då förminskar man tittarnas upplevelse liksom man nedvärderar den tittare som tycker att allt är bra, så bra. Well, var tog tråden vägen? Ah, där! Klänningen. Tjejer (och killar?). Ni kommer ihåg prinsessfasen? Ni minns de där klänningarna som man inte köpte på en klädbutik utan på leksaksaffären. De där, med liiiite för mycket tyll. Liiite för mycket spets och liiiiite för puffiga ärmar? De där som nu i vuxen ålder ter sig som leksaksindustrins sätt att skratta föräldrar i ansiktet varenda morgon som de stackars mammorna och papporna står där med förnuftiga byxor i handen och en uppgiven uppsyn i ansiktet när Du stod med prinsessklänningen redan halvt påklädd och din allra mest trotsiga blick och hopsnörpta lilla mun (den som talade sitt tydliga språk, den som gjorde att stackars mamma eller pappa suckande bytte förnuftighetsjeansen mot strumpbyxor) fast det var CYKELUTFLYKT med skolan. Den var inte så himla snygg.
***
Vad mer? Kroatien hade kunnat äga rätt hårt om det inte varit för den gapiga tjejen i vitt tält! Det var synd, för det var en vacker melodi. Hon kanske sjöng slut på sig på kvaltävlingen för då var hon bättre. Danmark hade kunnat vara åtminstone okej om de inte hade varit för att en dålig kopia aldrig är mer än just- en dålig kopia. Portugal. Men gullesnuttan då. Hon var väl för söt! :)Bosnien och det-där-andra-landet-som-hör-till-men-jag-heller-inte-kan-stava-till var... medryckande. Jo, jag blev lite rörd. Uniformen satte liksom pricken över. Estland, och deras Pulka... jag hajade inte riktigt kommentatorns totala hänryckelse för den låten. Den var ganska vacker, men den tillhör de få jag inte minns melodin på (och då ska ni veta att det är lite typ min grej att komma ihåg låtar). Jag måste nämna Norges dansare! Jösse namn!
***
Sämsta bidraget för dagen... Grekland? Vad tyckte ni om Tyskland? Tror ni Dita von Teese har opererat bort något revben eller två? Inte kan man vara född med en sådan midja???
***
Det jag är allra mest impad över är att nästan alla sjöng bra! Eller... skitbra! Även dem som man har glömt idag, sjöng bra fast låten var medioker. Det kan jag inte påminna mig om att jag någonsin tyckt! Kassaste (kan man vara kassare än kass?) sångarna: Grekland och Danmark.
***
Öh, jag kanske skulle säga något om Malena. Hon framförde sin låt betydligt bättre än på kvalet. Skönt det, men nä. Det var helt fel forum. Minns ni Fredrik Kempes egen låt för hundra år sedan: "Vincero". Same shit, different name. Pampig operarefräng, två textrader lång vers med meningslöst innehåll som är till för att leda till refrängen. Missförstå mig rätt. Jag gillar låten. Nej, jag gillar refrängen.
***
Enough said!

2 kommentarer:

Thomas sa...

Ja det var bra! Men HALLÅ sämst för kvällen var väl ändå SVERIJE?! Asså låten är ju rätt ok på radio men när hon sjunger de låga tonerna i bröströst så känns det som att hon inte riktigt klarar av att gå ned, att hon får mumla. Riktigt pinsamt när hon går från skitlågt till skithögt! Fan vad hon inte satte den.. Då skämdes jag för att vara svensk. (Tur man har lite norskt i sig!) Anastasia (ryskan) var grym. Jäklar vilken inlevelse. Hon ägde. Men rätt låt vann.. Fan vad glad jag blir varje gång jag hör den. GENIALISKT!
Puss på din din schlagerfjolla!
Ps: Varför måste man ALLID skriva "magiska" ordet TVÅ ggr innan man godkänns?

Lotti sa...

Seriöst. Kan du på fullaste allvar säga att Sverige var sämre än Stripp-greken?? Och hallå- INGEN var sämre än dansken! Nä vet du vad!